De Dorpsraad van Holysloot is in december 2010 benaderd door dhr. Gijs Boot van
CERE Invest b.v. uit Slowakije. Hij vertegenwoordigt een Nederlandse investeringsgroep die een nieuwbouwwijk aan het bouwen is in Biely Kostol (Slowakije). Het dorp Biely Kostol ligt ‘onder de rook’ van Trnava en is bestuurlijk zelfstandig maar moet wel op allerlei manieren rekening houden met de nabije stad. Het dorpsbestuur van Biely Kostol zoekt daarom verbinding met gelijkgestemden om ervaring uit te wisselen.

Biely Kostol betekend ‘Wit kerkje’ en zodoende kwamen ze bij Holysloot terecht, ook wij liggen bij een grote stad en hebben zelfs al vele jaren ervaring met de samenwerking tussen dorp en stad.

Er is eerst een kennismakingsgesprek geweest met Hr. Boot om te bespreken wat de mogelijkheden en verbinding tussen Holysloot en Biely Kostol zijn. Daarna is in CDR-verband besloten om door te gaan met het proces, echter niet alleen met Holysloot maar als Landelijk Noord.

Begin 2012 ontving de CDR een uitnodiging om naar Slowakije te komen en deze uitnodiging is van harte aangenomen. Eind mei zijn Jan Hendriks (Voorzitter CDR) en Yvonne Breedijk (Voorzitter DR Holysloot) enkele dagen naar Biely Kostol geweest. Tijdens hun bezoek hebben zij enkele excursies gemaakt, o.a. naar een Slowaakse boerderij, een wijnbouwer en het nieuwbouwproject.
Met de lokale autoriteiten is bijvoorbeeld veel gesproken over de lokale landbouw, veeteelt en de ganzen overlast.

Er zijn plannen om een retour bezoek te organiseren.
Van het bezoek is ook een filmpje gemaakt, deze kunt u bekijken op:
http://vimeo.com/44580469