Jubileum Zwaantje

Voor 't Zwaantjes archief Klik hier


Onze Centrale Dorpenraad bestaat dit jaar 50 jaar.

Namens de dorpsraden van Landelijk Noord waakt de Centrale Dorpenraad al 50 jaar over de belangen van de vijf dorpen bij het opstellen van het beleid van de stad. Daarom wordt aan de inwoners van Durgerdam, Holysloot, Ransdorp, Schellingwoude en Zunderdorp door de Centrale Dorpenraad en het Stadsdeel een tweedaags feest aangeboden. Een weekend lang op 8 en 9 september a.s. Om die 50 jaar te vieren maar ook om beter kennis van elkaar te nemen door het programma zo te organiseren dat we kunnen zien wat er zoal in de dorpen leeft en gebeurt. Om de gezamenlijkheid te benadrukken hebben we een plek uitgezocht om het feest te vieren die in geen van de dorpen ligt en hemelsbreed ongeveer het midden bepaalt – ons oog is gevallen op de wei op de splitsing van de Nieuwe Gouw en de Poppendammergouw, het (symbolisch) midden tussen de vijf dorpen van Landelijk Noord. Een grote tent wordt geplaatst om aan eventueel slecht weer te ontkomen.


De spieringen uit Durgerdam hebben, na een enquete onder de bewoners, met succes de dependance van Blijburg buiten hun dorp weten te houden. De oorspronkelijke, nu verbasterde naam luidde Ydoornickerdam, een verwijzing naar de buitendijkse polder IJdoorn. De Durgerdammers hielden zich bezig met scheepvaart en handel. Toen daar in de achttiende eeuw de klad in kwam, stapten velen over op de visserij.


Achter de dijk neemt de ruimte voor de schellingwouderdijkratten weer toe met de nieuwe huizen bij de muziektent. Met de plekken voor dijkratten op het water ligt het wat moeilijker. De naam van het dorp is afgeleid van een woud dat de scheiding vormde tussen Waterland en de Zuiderzee. Scheling is een oud-Hollands woord voor scheiding. Een andere bron stelt echter dat de naam te maken heeft met een verhaal over schellingen die in het woud werden gevonden.


De gastvrijheid van de Zunderdorper uilen leidde tot spontane feestelijkheden op het dorpsplein. De Slowaakse dansgroep, die er vorige week logeerde, trakteerde uit dank voor het verblijf op een voorstelling. De rust in het dorp is nu weder gekeerd zeker nu ook het waar verkeer tot de verleden behoort. Sundels', het woord waar de naam zunderdorp van komt, waren smalle vaarten, die vanaf het dorp naar het IJ stroomden.


Deze zomer is het de holysloter biggen dan toch gelukt om het schoolhuis voor het dorp te behouden. U kunt er alle dagen terecht voor koffie met taart of een heerlijk broodje. De naam Holysloot betekent zoiets als 'laaggelegen gebied aan een sloot' - een omschrijving die typerend is voor vrijwel geheel Waterland. De eerste bekende vermelding van Holysloot dateert uit de dertiende eeuw, toen graaf Floris V enkele privileges verleende aan "die van Ransdorp en Hoolesloot".De raarop kickers staat met de verbouwingen rond de school nog een hoop te wachten.Het dorp heeft niet altijd Ransdorp geheten. In de vroege geschiedenis van het dorp komen we ook namen als Raarop, Raardorp en Randorp tegen. De handel en scheepvaart zijn aan het einde van de middeleeuwen in het drassige Waterland, de belangrijkste middelen van bestaan. In Ransdorp waren ook veel scheepsbouwers gevestigd. De voor het platteland ongekend zware en rijk versierde stompe gothische toren getuigt van de welvaart van die tijd.Toelichting programma
Dorpenmarkt
– exposities – presentaties - Op de dorpenmarkt van Waterlandse producten en activiteiten zien we de schapenboerderij Dickhoeve met zijn producten. Het fotoboek “boeren van Amsterdam” over de boeren uit onze dorpen zal er te koop zijn. Verder kunt u onder andere kennis maken met het werk van andere fotografen en kunstenaars, de peuterspeelzaal, een watersportvereniging, dierenpension en hondenschool, Schoonheidssalon, de brandweer, een imker en andere streekbedrijven. Belangenverenigingen als mijn co2-spoor en de bootbewoners zult u hier ook kunnen vinden. Elk dorp heeft daarnaast een informatiestand met actuele onderwerpen en informatie over verenigingen uit het eigen dorp.Geďnteresseerd in de geschiedenis van ons leefgebied? Het historisch centrum ontbreekt niet op deze markt.

Open podium
Verenigingen en clubs uit de vijf dorpen presenteren zich op het open podium. Zo is er
Linedance uit Zunderdorp, de Durgerdiva’s, streetdance uit Ransdorp, het Schellingwouderkoor, stevige rock van eigen bodem, breakdance, de Waterland Parade en een loop-clinic.uit Holysloot.

Feest
In de tent een feest met The Phantom Four, surfmuziek met oosterse rifs, dat wordt dansen voor iedereen. Afgewisseld met DJ-steel zullen de verschillende smaken en leeftijden goed aan hun trekken komen.

Presentatie schoolproject
De kinderen van Landelijk Noord, de jeugd heeft tenslotte de toekomst, zijn gestart met een schoolproject om zich bewust worden van hun leefomgeving en letterlijk vorm geven aan wensen, ideeën, ervaringen en ontdekkingen. Bijvoorbeeld in een grote wandkaart met (wens)kaarten aan de CDR, collages, tekeningen en foto’s. Al deze uitingen worden zaterdagochtend in de tent opgesteld voor alle bezoekers van de dorpenmarkt. Zaterdag tussen 13.30-14.30 uur geven de leerlingen van de Weidevogel een presentatie van het project.

Vertier
Spelen kan ook op het springkussen en in de ballenbak. Of liever sjoelen voor een goed doel of laten schminken en grabbelen?

Prestatieloop
Zondag 9 sep 10:00 - 11:00 u
Voorafgaand aan de gezamenlijke brunch is er een prestatieloop over de Poppendammergouw, 3 kilometer lang. In samenwerking met DARC (Dutch Amsterdam Running Coaches) is de warming-up om 10 uur op de noordoosthoek van de Poppendammergouw bij de kruising met de weg naar Broek in Waterland. Let op, de
prestatieloop is geen wedstrijd, ieder loopt in zijn/haar eigen ritme, lopend of rennend of allebei. Je kunt de tijd die je erover doet wel klokken. Na aankomst op het feestterrein worden de spieren tot rust gebracht in de cooldown. Vooraf aanmelden bij Nel Willemse, e-mail hunel@bart.nl of tel: 06 – 48328881 Gratis. Op zaterdagmiddag is er een hardloop-clinic door DARC van 15.00-15.30 u.

Taartenbakwedstrijd
Wie bakt de mooiste en vooral de lekkerste taart? Een etentje voor 2 personen bij de gezellige Oude Taveerne in Durgerdam kun je winnen! De taarten moeten tussen 11.15 en 11.45 u in de grote tent worden ingeleverd. Ze worden geproefd en beoordeeld door een zeer smaaksensitieve jury. Na de prijsuitreiking om 13.00 uur mag het publiek bij de thee of koffie meegenieten van de lekkere zoetigheid. Aanmelden bij Sylvia Fennis, e-mail: info@percesyl.nl of tel 06 – 26 31 44 42.

Brunch
Zondag 9 september is er een brunch. Iedereen kan zich hiervoor opgeven. Lange tafels met mooie kleden en eerlijke Waterlandse producten staan uitnodigend in het weiland (bij regen in de tent). Eventueel een rustig live muziekje. We vragen ! 2.- inschrijfgeld, niet om uit de kosten te komen, maar om te kunnen weten op hoeveel mensen we moeten rekenen. De brunch wordt verzorgd door Boergondineren. eerlijke volksgerechten, bereid met authentieke technieken, biologische ingrediënten en producten uit de streek. Uiteraard staan hierbij de kwaliteit en pure smaak voorop. Want Boergondineren is bovenal: genieten van het goede leven!

Op de dorpenmarkt kunt u al een voorproefje krijgen want ook op zaterdag zal Boergondineren aanwezig zijn. Zelfs voor een verse kop koffie, espresso of cappuccino draaien zij hun hand niet om. Hiervoor brengen zij een professioneel, mobiel espressoapparaat mee. De gastvrijheid van de Zunderdorper uilen leidde tot spontane feestelijkheden op het dorpsplein. De Slowaakse dansgroep, die er vorige week logeerde, trakteerde uit dank voor het verblijf op een voorstelling. De rust in het dorp is nu weder gekeerd zeker nu ook het waar verkeer tot de verleden behoort. Sundels', het woord waar de naam zunderdorp van komt, waren smalle vaarten, die vanaf het dorp naar het IJ stroomden.

Deze zomer is het de holysloter biggen dan toch gelukt om het schoolhuis voor het dorp te behouden. U kunt er alle dagen terecht voor koffie met taart of een heerlijk broodje. De naam Holysloot betekent zoiets als 'laaggelegen gebied aan een sloot' - een omschrijving die typerend is voor vrijwel geheel Waterland. De eerste bekende vermelding van Holysloot dateert uit de dertiende eeuw, toen graaf Floris V enkele privileges verleende aan "die van Ransdorp en Hoolesloot".

De raarop kickers staat met de verbouwingen rond de school nog een hoop te wachten.Het dorp heeft niet altijd Ransdorp geheten. In de vroege geschiedenis van het dorp komen we ook namen als Raarop, Raardorp en Randorp tegen. De handel en scheepvaart zijn aan het einde van de middeleeuwen in het drassige Waterland, de belangrijkste middelen van bestaan. In Ransdorp waren ook veel scheepsbouwers gevestigd. De voor het platteland ongekend zware en rijk versierde stompe gothische toren getuigt van de welvaart van die tijd.