Help! Laten we samen onze nieuwe kerktuin mooi houden.

De tuin rondom de kerk van Zunderdorp lag er jarenlang verwilderd bij. Zeg maar gerust verwaarloosd. Om de zoveel tijd liet de gemeente de tuin opknappen, waarna het onderhoud werd uitbesteed. En telkens weer werd het een zooitje. Toen de toren gerestaureerd was, werd het contrast met de omringende puinhoop nog groter. Tot een groepje omwonenden besloot het heft zelf in handen te nemen. We vormden een werkgroep.

Ons plan bestond eruit de grond rondom het kerkhof onkruidvrij en plantrijp te maken. En deze te beplanten met onderhoudsarme planten van de streek. Zoals onder meer adderwortel, kattenstaart, malva en boerenjasmijn. Langs het pad naar het kerkhof stelden we de bosaardbei voor als bodembedekker. Met ertussendoor onder meer de salomonszegel. Achter het kerkhof de maagdenpalm en aan beide zijden van de kerk gras. Voor de keuze van de planten maakten we gebruik van de kennis van Maarten Hoeve en van een tuinarchitect.

Maar allereerst moest de subsidie aangevraagd worden waarvoor een document werd samengesteld. Marianne Vrolijk van de Centrale Dorpenraad verzorgde de eindredactie en bracht ons in contact met de juiste personen bij de gemeente. Het duurde even en ja hoor: de subsidie werd toegewezen!

Dat Zunderdorp bekendstaat om zijn sociale cohesie heeft daar in belangrijke mate toe bijgedragen: de wil om samen ergens voor te gaan. We mochten zelf een hovenier uitzoeken. Dat werd iemand die een band heeft met Zunderdorp, Mike Schokker.

De kerktuin is aangelegd, en nu gaat het erom dat we hem met zijn allen onderhouden. Daar heeft het hele dorp plezier van.

Een paar uurtjes per maand onderhoud, dat is alles…

Wie zet zich samen met ons in voor onze nieuwe kerktuin? Het neemt maar een paar uur per maand in beslag! Ik stel een schema samen en hou jullie op de hoogte wanneer er wat gedaan moet worden. En door wie. Zonder jullie hulp zijn we over een tijdje weer terug bij af. Het gaat om lichte werkzaamheden en iedereen is welkom. Hoe jong of oud je ook bent.

Voel je je aangesproken?

Ja toch? Mail dan ajb je naam, adres en telefoonnummer naar siep.smit@gmail.com

Alvast bedankt, namens de werkgroep kerktuin!