Tot 8 juni 2020 konden er initiatieven voor het Buurtbudget aangemeld worden bij de Centrale Dorpenraad.
Van 10 t/m 20 juni 2020 is er een peiling gehouden onder de inwoner van Landelijk Noord. Zij konden aangeven welk initiatief hun eerste, tweede en derde voorkeur had. Deze peiling werd vooral online gedaan maar kon ook schriftelijk met het stembiljet uit ’t Zwaantje van juni 2020 worden ingediend.

In onderstaand overzicht staan de ingezonden initiatieven, 16 stuks!

De ingezonden initiatieven zijn:

Gevraagd budget: € 3.500,-

Vervangen en/of renoveren van banken bij de speelplaats van Holysloot, bij de keerlus van Holysloot Oost en bij de Blijkmeer. Plaatsen van een prullenbak.
Wij vinden het heel belangrijk dat Holysloot een nog mooier dorp wordt voor de bewoners en de vele toeristen die ons dorp bezoeken en rustpunten te bieden waar men kan zitten (niet een halve meter in de aarde wegzakt) en te genieten van de natuurlijke omgeving. Ook het uitzicht op de Blijkmeer met de weilanden en de koeien en de dijk  is zondermeer fantastisch.

Gevraagd budget: € 400,- (zelf uitvoeren) of € 714,- (laten plaatsen)

Het plaatsen van twee bloembakken op het kerkplein van Schellingwoude. De bloembakken zijn een verfraaiing en een toegevoegde waarde aan het kerkplein. Het accentueert de historische plek voor dorpsbewoners, bezoekers van de kerk en passanten. De bloembakken worden, na plaatsing, verzorgd en onderhouden door omwonenden.

Gevraagd budget: € 7.500,- tot € 10.000,-

Op zondag 13 september willen wij een boeren bazaar organiseren.
De boeren bazaar zal bestaan uit ca 30 marktkramen waren ondernemers uit landelijk noord lokale producten kunnen verkopen. Ook zal er een podium worden gegeven aan kunstenaars, muzikanten, theatermakers andere artiesten uit de buurt.
De bazaar zal plaatsvinden tussen 12:00 – 20:00 uur in Ransdorp op het erf en aangrenzende weilanden van boerderij De Dikhoeve.
In het midden van de bazaar willen wij 3 barren en een aantal BBQ’s plaatsen waar bezoekers eten en drinken kunnen kopen. Er zullen sta-tafels en strobalen worden geplaatst in het gras om lekker van de sfeer te genieten.
Alle bewoners uit landelijk noord zullen een uitnodiging ontvangen waarmee gratis toegang tot de bazaar wordt verleend met een consumptie van de bar en BBQ.
Gedurende de dag zullen er diverse activiteiten worden georganiseerd, zoals een tombola, ringsteken, boeren golf, ponyrijden, blikwerpen en andere oud-Hollandse spellen. Ook willen wij een zweefmolen, rodeostier en springkussen plaatsen.

De bazaar is bedoelt voor alle bewoners uit landelijk noord; van jong tot oud. Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen waarbij je streekproducten kunt kopen maar waar ook een spel gespeeld kan worden en waar kan worden gegeten, gedronken en gelachen.
Dit dient een collectief belang en biedt meerwaarde voor iedereen.
Wij willen op de bazaar een fijne sfeer creëren waar iedereen zich welkom voelt en het ook leuk is om rond te lopen zonder iets te kopen.

De boeren bazaar kan voor een grotere verbinding zorgen tussen de bewoners, tussen de bewoners en de omgeving, tussen boeren en bewoners en ook tussen de verschillende dorpen in landelijk noord.
Wij staan open voor samenwerkingen met andere projecten en hebben daarom een flexibel budget opgegeven. Hierdoor is het mogelijk om ons plan te kiezen i.c.m. een ander plan

Gevraagd budget: onbekend

  • Het verbeteren het asfalt van fietspad Bloemendalergouw vanaf nr 26 tot De Kikker.
  • Mede i.v.m. afsluiting dijk Kinselmeer voor auto’s in oktober: verkeersdrempels om het verkeer te vertragen in Ransdorp, met name bij de kruising Bloemendalergouw en Dorpsweg.
  • Doortrekken van de oude straatlantaarns (i.p.v. de grijze palen/straatverlichting) op de Bloemendalergouw t/m dorpsgrens, zoals die op de Dorpsweg Ransdorp staan.

Gevraagd budget: € 10.000,-

Sporten en bewegen in de open lucht zijn juist nu belangrijk. Daarom komen er in Landelijk Noord op een of meerdere plekken nieuwe locaties met fitnesstoestellen in de open lucht, voor bewoners en gasten gratis toegankelijk.
Het initiatief is gericht op alle bewoners en gasten/bezoekers van Landelijk Noord, jong en oud. Bewegen en sporten zijn niet alleen goed voor de gezondheid maar ook ontspannend en het bevordert de sociale contacten. In landelijk Noord wordt door bewoners en bezoekers al veel buiten gesport. Denk aan wandelen, fietsen. Hardlopen, wielrennen en skeeleren. Voor hen vormen de nieuwe sportplekken een belangrijke aanvulling en een nieuwe uitdaging. Voor de nog weinig bewegende bewoners kan het juist een stimulans zijn om meer te gaan bewegen.
Er wordt een werkgroep opgericht, waarin alle dorpen vertegenwoordigd zijn. Deze werkgroep bepaalt de definitieve locatie(s).

Gevraagd budget: €  750,-

Een speelmogelijkheid voor de kinderen van de Wijkergouw en sociale cohesie voor de buurt bewoners. Wegens gebrek aan speelmogelijkheden voor de vele kinderen op de Wijkergouw willen de buren samen een glijbaan met houten huisje verwezenlijken voor de kinderen zodat deze in de coronatijd en daarna veilig buiten kunnen spelen. Tevens zorgt dit voor veel dynamiek en levendigheid in de straat wat een positief effect heeft op de sociale cohesie.

Gevraagd budget: €  2.500,-

Op de Torenven Zunderdorp is een speelplaats, als we het hek dat de speelplaats scheidt van de sloot een meter naar binnen plaatsen en in het hek een afsluitbare deur maken met slot dan ontstaat er een soort aanlegsteiger voor pleziervaart bootjes, doormiddel van paaltjes in het water kunnen we dan ligplaatsen creëren. Mensen met een bootje kunnen dit gebruiken als aanlegplek die geen overlast bezorgd. De ‘Haven’ van Zunderdorp is goed voor de sociale cohesie in het dorp omdat je er bootjes kan lenen of een bootje met gids kan huren.

Gevraagd budget: €  3.000,-

Bij de toegangspoort van Holysloot, waar zich nu een gedateerde speeltuin bevindt, verrijst straks hopelijk de Holybloeituin. In de Holybloeituin komen jong en oud samen op een plek die past bij het landelijke karakter van een dorp midden in de natuur. De jeugd wordt uitgedaagd te spelen in de natuurlijke speeltuin, terwijl ouders onder een boom een praatje maken met andere ouders. Of ze worden gadegeslagen door grootouders op bankjes in de moestuin.

Er mag worden geklommen, gezwierd, gezwaaid, gelachen, geplukt en gegeten. Door dorpsgenoten, maar ook van daarbuiten. Holysloot is een prachtig toevluchtsoord voor andere landelijk Noord-genoten, Amsterdammers, fietsers, wandelaars en vogelspotters. Na een tochtje, ritje of heerlijk hapje, is het fijn nog even buiten te spelen en te recreëren. Het karakteristieke en landelijke van Holysloot en zijn omgeving vraagt om een eigentijdse, veilige en passende plek om te zijn.

Binnen het huidige project wordt een eerste stap gezet in de ontwikkeling van deze bloeituin. Zo zal het nodige onderhoud worden uitgevoerd, kleine aanpassingen worden gedaan en begroeiing worden aangebracht. Bovenal wordt de draagkracht binnen het dorp en de samenwerking met de gemeente en andere belanghebbenden verstevigd, om verdere stappen te zetten richting de ontwikkeling van een openbare ontmoetingsplek in Holysloot voor dorpsgenoten, landelijk-noorderlingen en andere bezoekers

Gevraagd budget: €  5.500,-

Kies voor een Jeu de Boules baan in Zunderdorp! (de plek bepalen we samen)
Zunderdorpers houden van elkaar en van gezelligheid en vinden het fijn om elkaar af en toe te ontmoeten: in en om de kerk, met Koningsdagfeesten, onze beroemde boerenmarkten en VrijMiBo’s. 

Soms wil je elkaar wel vaker ontmoeten.Maar helaas is er nog steeds geen vaste ontmoetingsplek voor jong en oud in ons dorp waar je spontaan en elk seizoen naar toe kunt gaan. Er is dan wel een kleine speeltuin, maar als je geen kinderen hebt of als die al groot zijn, dan wil je wat anders! Een plek waar je altijd naar toe kunt gaan en elkaar kunt ontmoeten. Een jeu de boules baan is het hele jaar toegankelijk. Je kunt er gaan kijken als mensen aan het spelen zijn of pak zelf de ballen die in een kastje aanwezig zullen zijn.

Een jeu de boules baan is iets voor langere tijd en voor alle seizoenen, om samen van te kunnen genieten, geen eenmalige uitgave voor 1 dag of zo en op is de poen.

Kies dus voor de jeu de boules baan en nodig alvast je leukste buren uit om een potje te gaan spelen. En het kost je NIETS, behalve een gezond loopje en spel in de buitenlucht ;-)

Gevraagd budget: €  1.365,-

Optredens van blaasorkesten in 3 muziekkiosken in Waterland: Ransdorp, Durgerdam en Schellingwoude op een zondag in september of oktober, per plek zal 1 orkest in kleine bezetting van ten hoogste 9 muzikanten muziek ten gehore brengen, 1 ½ m van elkaar en/of sommigen kunnen buiten de kiosk spelen, alles in de open lucht.

Een zondagmiddag plezier in de mooie zonovergoten najaarszon. Waar je als kijker zelf bezig bent door te fietsen of lopen en waar blijheid troef is en mensen met elkaar praten over wat ze meemaken. Buitenkijf … een elk jaar terugkerend evenement, waar het dorp naar uit kijkt en de orkesten blij van worden.

Samen spelen voor publiek en samen luisteren naar muziek

Gevraagd budget: €  6.000,-

In het open veenlandschap passen geen bomen waardoor de koeien en schapen, zeker in deze tijd van opwarming van de aarde, veel te weinig schaduw hebben.

Mijn voorstel is nu om verrijdbare schaduwplekken te maken in de vorm van een platte boerenkar met daarop bakken met hoge, schaduwgevende, bamboe die mee kan bewegen in de wind. Door een pompje met zonnepaneel wordt het water op peil gehouden. Ook kunnen er mogelijk “schaduwbeelden” met een verwijzing naar het landschap (denk aan dierfiguren of boomsilhouetten), op de kar worden gemonteerd. Zelfs opblaasbare of opklapbare constructies zijn denkbaar. De kar is met een tractor door de boer zelf te verplaatsen naar een andere weide.

Gevraagd budget:  €  5.240,-

Zwemmen in ’t Zwet!
Wie is er niet groot mee geworden? Hoog tijd dat de nieuwe generatie ook gaat genieten van het mooie water in Zunderdorp. Om jong en oud weer in het water te kunnen laten plonzen, de kano even aan te leggen, of om te vissen, willen wij een steigertje in ’t Zwet bouwen. Ook op de koude dagen kan deze steiger perfect gebruikt worden door u, als u weer de schaatsen onderbind en in het mooie Waterland gaat schaatsenrijden of ze daar juist uittrekt en in de IJstent komt opwarmen!

Van deze blijvende constructie heeft heel Waterland nog jarenlang waterpret!

Gevraagd budget:  €  10.000,-

Tour du Nord

Ondanks dat er nog steeds onduidelijkheid is over de Tour de France dit jaar, heeft het er alle schijn van dat dit jaar in ieder geval wel de ‘Tour du Nord’ wordt verreden. Tour du Nord is niet alleen voor snelle vrouwen en mannen die voorovergebogen en dubbelgevouwen zitten op een racefiets. Tour du Nord is voor iedereen, jong en oud, met- en zonder racefiets. Bij doorgang zal Tour du Nord plaatsvinden in september.

Er wordt een prachtige speur- en puzzeltocht uitgezet, waarbij ieder dorp wordt aangedaan. Via deze speurtocht ontdek je veel grappige en interessante wetenswaardigheden over de dorpen. Natuurlijk ontbreken stempelposten en koek en zopie gelegenheden niet …

Op het parcours van Ulysses worden wedstrijden gereden. Teams worden gevormd door ouders en kinderen, waarbij samen een tijdrit moet worden verreden. Ook nemen de dorpen het onderling tegen elkaar op in een ploegentijdrit.

Na afloop van de speurtocht en wedstrijden is Tour du Nord nog niet ten einde. Het spektakel verplaatst zich dan naar de Champs Elysees van Holysloot, Zunderdorp, Ransdorp, Schellingwoude en Durgerdam. Hier vindt u foodtrucks en een bierbuffet. Samen kunt u dan onvergetelijke herinneringen ophalen aan de illustere tocht, hachelijke momenten uit de wedstrijd memoreren of een overwinning vieren!

P.S. de organisatie heeft contact opgenomen met een professionele wielerploeg om een bekende Nederlandse prof te vragen voor het uitreiken van de prijzen.

Gevraagd budget: €  120,-

In elk dorp komen twee vuilgrijpers te hangen. Deze kunnen buurtbewoners gebruiken om zwerfafval uit de omgeving te halen. Nu ligt vuil vaak op plekken waar je als bewoner niet bij kunt, bijvoorbeeld in een sloot of berm. Daarnaast is het vies om aan te raken, zeker met COVID-19. Veel bewoners wandelen rondjes, al dan niet met de hond, of zien het vanuit hun huis liggen. Op deze manier is het makkelijker om het op te ruimen.

Als bewoner heb ik sinds een paar maanden een vuilgrijper en heb al 6 vuilniszakken met zwerfafval uit de bermen en sloten rondom Ransdorp gehaald. Onderweg gaven meerdere mensen aan dit een goed idee te vinden en dat ze zich ergeren aan zwerfafval.

Gevraagd budget: €  250,-

Op meerdere plekken in en rond het dorp woekeren brandnetels. Het plan is om de brandnetels te verwijderen en zaden voor wilde bloemen in te zaaien. Goed voor bijen en vlinders en mensen. Het is simpel, goedkoop en tot ieders plezier.

Gevraagd budget: € 1.100,-

Het Zwet bij Zunderdorp geschikt te maken om te zwemmen. En een strandje aan te leggen om tijdens mooie zomers dagen gelegenheid te bieden aan jeugd of iedereen, die van zwemmen houdt, om te zwemmen en te vertoeven. Is echt een meerwaarde voor het dorp. Vooral voor jongeren. Er is weinig plek voor jongeren om zich te vermaken.

Er zijn online en schriftelijk zo’n 400 stemmen uitgebracht!

N.B. per IP adres kan er 1x gestemd worden.